Среда, 28 Октомври 2015 17:38

ОСНОВИ НА ГРАФОЛОШКО ВЕШТАЧЕЊЕ

Основи на графолошко вештачење

Графологијата претставува наука, преку која меѓу другото се анализира и утврдува автентичноста на ракописот или потписот. Ракописот/потписот е карактеристичен и единствен за секој поединец. Како што не постојат два исти отпечатоци од прст, таков е случајот и со ракописот/потписот.

Графологијата/графоскопијата е признаена вештина на утврдување на идентитетот на личноста на основа на ракопис/потпис или проценување на неавтентичноста на некој ракопис/потпис, а која се користи во криминалистката преку дадено вештачење.
Основна документација за изготвувањето на стручниот Наод и Мислење од областа на графологијата:

 • 10-15 неспорни/автентични потписи не постари од од 5-7 години ( најблиску до годината кога е напишана спорната содржина)
 • Оргинална документација
 • За потребите на доставениот предмет, доколку е потребно, вештото лице може да земе ракопис/потпис по диктат со цел утврдување на автентичноста на истиот

Најчести барања за графолошки вештачења:

 • Потпис,
 • Ракопис,
 • Бришење и преправање на оргинална содржина (реституција),
 • Отпечатоци од печат и факсимил

Вешто лице од областа на графологија
Андреј Фишиќ

Прочитано 10653 пати

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

 • www.vestak.mk
 • www.procenki.mk

КОРИСНИ ДОКУМЕНТИ

 • Барање за изготвување не вешт наод и мислење
 • Барање за изготвување на процена

КОНТАКТ

Адреса:
ул. Дебарца бр. 4-1/1 1000 Скопје, Македонија
Тел:
(389) 2 322 55 99
Факс:
(389) 2 322 55 99
Веб:
Email:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

ЗА НАС

Друштвото за вештачење и проценки, Национална Групација за Судски Вештачења (НГСВ) започна со работа во 2011та година како специјализирана компанија за изготвување на судски вештачења, супервештачења од сите области како и проценки.